Begynnelsen

Posted by Pål Martin Tvete on

Deys Clothing & Lifestyle begynte som en idé og en drøm om å etablere et klesmerke du som kunde velger fremfor alternativene, uten å måtte inngå noen form for kompromiss.  Du vet, når du går i butikken, og plaggene enten er for korte eller for brede, eller begge deler? Eller når plaggene mister fasongen etter første vask? Da har du med dårlige varer og kvalitet å gjøre spør du meg. Likevel har de fleste av disse produktene vært gjennom en hel del i form av farging der all verdens miljøskadelige kjemikalier blir brukt, slik at de ikke skal nuppe, krympe, farge eller lukte. Misforstå meg rett, det finnes mange både små og store klesmerker som tar dette seriøst, og som bruker både miljøvennlige og resirkulerbare ressurser (mange kan mye mer om dette enn oss også!), men så alt for mange gir regelrett blaffen i hvordan deres produksjon skader verden og vi som lever her. Da er det godt at det går an å velge et bedre alternativ, som et av disse klesmerkene som bryr seg litt over gjennomsnittet. 

I ti år har jeg jobbet med musikk - ikke som musiker - men med å fremme artister, gjennom management, booking og administrasjon. Gjennom denne hobbyen, og til tider også jobben, har jeg gjort noe merchandise for enkelte artister. Da i form av t-skjorter og hodeplagg. Jeg har underveis flørtet med tanken om å etablere mitt eget klesmerke, og har til og med forsøkt uten hell tidligere. I 2010 derimot, bestemte jeg meg for at dette må gå an. Det må være mulig å etablere et klesmerke, som både gjør smale produksjoner og som forsøker å gjøre de rette valgene hva det angår miljøpåvirkning og produksjon. Men, etter å ha undersøkt mulighetene nærmere, viste det seg at det omtrent ikke var mulig å lage så små kolleksjoner som jeg ønsket - selv ikke om man ikke hadde kriterier for hvordan produksjonen skulle foregå. Etter å ha lett på nettet dag og natt, kom jeg til slutt i kontakt med en fyr i Vietnam som kunne hjelpe meg. Han kunne også henvise meg til rett sted med tanke på fabrikker med en miljøvennlig profil. Den eneste haka med en eventuell avtale, var at også han tok seg godt betalt for å formidle denne type henvendelser. Etter å ha forklart han litt nærmere hva Deys stod for, og hva jeg ønsket å oppnå - viste det seg likevel at han ønsket å hjelpe meg på vei uten å ta seg like godt betalt som han normalt gjorde.

Så var det på tide å faktisk etablere Deys, og ikke minst gjøre det på en skikkelig måte. Min kontakt i Vietnam foreslo at jeg kunne sende plagg jeg likte nedover, så kunne de reprodusere disse igjen - med eventuelle ønsker om forandringer jeg måtte ha. Min første tanke var at det måtte være å jukse. Skulle jeg gjøre dette, måtte jeg gjøre det ordentlig, og jeg måtte gjøre det ordentlig fra dag én. Gjennom bekjente fant jeg derfor et par jenter som tidligere har gått på Westerdals, og sammen lagde vi både skisser og størrelseskart basert på mine ønsker og behov. Og nettopp dette med å lage riktig fasong på plaggene, ble en veldig viktig del av oppgaven. Videre hjalp enkelte kontakter fra musikkbransjen meg med å komme i kontakt med flink grafiske designere, som nå to år etter fortsatt er i førersetet hva det angår Deys sine motiver og uttrykk rent visuelt. Vår første kolleksjon, høsten 2011, ble etterhvert et faktum. Nå, i 2012, har vi funnet enda bedre fabrikker å jobbe med - dette skal jeg fortelle litt mer om siden.

- Pål Martin Tvete, 23/08/2012.