Artikkel i Fabrikkens magasin

Posted by Pål Martin Tvete on

Fabrikken fyller åtte år, og Deys har hatt headquarters på huset i ett av de. I den anledning finner du en artikkel om Deys og Pål Martin Tvete i årets utgave av Fabrikkens magasin. Fysisk eksemplar finner du på enten Fabrikken, eller rundt om kring i Lillehammer by forøvrig. Du kan også lese artikkelen her.

Deys er Lillehammers eget streetwear. Pål Martin Tvete lager klær der designet og kvalitet ikke går på kompromiss med passformen og utseendet.

 Når rockerne i Oslo Ess står opp om morran og kler på seg, kan det godt være plagg fra Deys. Det hele begynte med at vokalist Åsmund arvet en Deys lue av Deys ambassadør OnklP.

 - OnklP syntes at lua hadde litt vel svær logo og ga den bort til Åsmund i Oslo Ess. Han likte den åpenbart godt, forteller Pål Martin. PR-messig var det meget bra.

 Dette var nemlig like før Oslo Ess ble skikkelig kjent. Pål Martin hadde da fortsatt ikke møtt gutta i Oslo Ess, men navnet på Oslogruppa er overalt. På huet har Åsmund lua fra Deys.  Med et digert oppslag i blant annet VG , får nå flere se plaggene som Pål Martin designer på sitt lille kontor på Fabrikken.

- Det tok skikkelig av. Dette er ikke en sponsoravtale. De bruker klærne fordi de liker dem og er et eksempel på at kryssende miljøer gir veldig god effekt, sier Pål Martin. Flere kjente personligheter bruker nå Deys til daglig. - Det morsomste er at de spør etter Deys, og at de aktivt hjelper meg med å gjøre merkevaren synlig, fortsetter klesdesigneren.

 Det blir feil å si at Pål Martin ikke driver markedsføring, han gjør det nemlig med egeninnsats og ikke betalte kampanjer. Foreløpig. Det synes han også at er den mest genuine og ærlige måten å bygge en merkevare på.

- Jeg er avhengig av at for eksempel artisten både liker plaggene og har en nice stil, et innhold og et uttrykk som  passer med klærne. Da funker det godt!

Deys er i utgangspunktet et rendyrket streetwear, og retter seg med dette også litt mot subkulturer innen brettkulturen og ekstremsport.

 - Planen er å naturligvis å vokse, men foreløpig er Deys stort sett meg. Det skal selvfølgelig vokse med tiden, også internasjonalt, sier Pål Martin. Og veksten skal helst ikke gå på unødvendig bekostning av naturen.  Deys produseres nå nesten utelukkende av bedrifter som er sertifisert av Oekotex. Dette er en internasjonal sertifisering som sørger for at  plaggene blir produsert på en mer miljøvennlig måte.

 Pål Martin gjør nesten alt selv, etter å ha spurt og lært mye fra folk som kan arbeidet sitt. Han skisser opp, gjør bestillinger fra tekstilfabrikker i østen og  Tyrkia. Alt fotarbeid innen design og stil gjør han selv. Han brenner for passform og detaljer.

– Enkelte ting, som for eksempel momsregnskap, anbefaler jeg likevel å sette bort til folk som kan greia si. Fokuser på det du er god på, forteller Pål Martin,

- Klærne skal være bra. De må blant annet ikke være for breie. Og det må bare være riktig lengde på klærne, påpeker han tydelig.

- Jeg får mine faste grafiske designere til å gjøre motiver og den type ting, mens jeg selv gjør skisser og tar alle avgjørelser selv, sier en Lillehammers ytterst få klesprodusenter.Tekst: Erland Flaten
Foto: Camilla Søyland